28 Mart 2012 Çarşamba

KAHRAMANMARAŞ'IN TURİSTİK YERLERİ




Kahramanmaraş Kalesi
Kentin ortasında, yığma bir tepe üzerinde bulunan kale Hitit, Roma ve Osmanlı dönemlerinde kullanılmış ve çeşitli devirlerde onarımlar görmüştür.






Kahramanmaraş Ulu Camii

Ekmekçi Mahallesinde bulunan camideki kitabede Sultan Kansu Gavri zamanında Dulkadirli Alâüddevle tarafından kurulduğu yazılıdır. Ahşap çatısı ve ahşap sütunları ile, 11. yy. ahşap cami örneklerinin özelliğini taşımaktadır.

Yavşan Yaylası
 Sır baraj gölünün güneyindeki yükseltiler üzerinde yer alan, zengin orman dokusu ve su kaynakları ve endemik bitkileri ile, öncelik alan doğal bir kaynaktır. Yükseltisi 1300 metreye ulaşmaktadır. Yavşan Yaylası, kampçılık ve iklim kürleri açısından il düzeyinde önemli bir kaynaktır.

http://www.forumdas.net/kahramanmaras/kmaras-gezilecek-yerler-60743/ bu siteden alınmıştır.

KAHRAMANMARAŞ'IN KURTULUŞU


Maraş Savunması, I. Dünya Savaşı’nin sonlarına doğru müttefiklerinin yenilmesi üzerine, Osmanlı İmparatorluğu 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi[1] ile Anadolu'nun birçok yeri gibi Maraş'ın da işgal altına girmesi ile işgal güçlerine karşı 21 Ocak 1920'de başlayan muharebe. 12 Şubat 1920 tarihinde işgalin ortadan kalkması ile sonuçlanmıştır.


Fransızların şehrin kalesindeki Türk Bayrağı'nı indirmeleri, suçsuz kişileri öldürmeleri, Maraş ileri gelenlerini tutuklamaları tepkileri artırdı. Ulu Cami İmamı Rıdvan Hoca ise

“Kalesinde bayrağı dalgalanmayan ülkede cuma namazı kılınmaz !”

sözü, halkı Fransızlara karşı harekete geçirdi.Böylece 72 gün boyunca şehrin her yanında savaş çıktı.Savaş sırasında yaşanan en büyük muharebe Türkoğlu Savunması idi. Ayrıca Pazarcık'ta da bir savunma yapılmıştır.Elbistan ve çevresinden de önemli derecede yardım gönderilmiştir[5][6]Daha sonra Fransızlar şehri 11 Şubat 1920'de boşalttı.


http://tr.wikipedia.org/wiki/Mara%C5%9F_Muharebesi bu siteden alınmıştır.

KAHRAMAN MARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ

Tarihçe: Üniversite 1992 yılında kuruldu. 1993- 94 öğretim yılında da eğitim öğretim hayatına başladı.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, yeni kurulan üniversitelerimizden birisi. Yeni kurulan üniversitelerin hemen hemen tümünde olduğu gibi Sütçü İmam Üniversitesi'nde de alt yapı ve diğer eğitim öğretim konularında eksiklikler bulunuyor.
Olanakları doğrultusunda eksikliklerini gidermeye çalışan Sütçü İmam Üniversitesi'nde öğretim elemanları ile öğrencilerin çalışmaları için Bilgi İşlem Merkezi kurulmuş. 365 metrekare alana sahip olan kütümpanede ise 18 bin kitap, 485 dergi bulunuyor. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Osman Tekinel, üniversitenin çeşitli güçlükler nedeniyle yeterli düzeyde yayın yapamadığını belirterek, öğretim elemanlarından bu konuda yoğun faaliyet içinde bulunmalarını istediklerini söylüyor.
Ailelerin ve öğrencilerin üniversiteyi kazandıkları andan itibaren çeşitli endişelere düştüklerini belirten Tekinel, "Aileler ve öğrenciler barınma, beslenme, sağlık konularında kaygılanmaya başlıyorlar. Ancak üniversitemize giren öğrencilerin bu üç yönden de sorunsuz bir üniversiteye geldiklerini özellikle belirtmek istiyorum. Öğrencilerin ve ailelerinin içleri rahat olsun" şeklindeki sözleriyle öğrencileri üniversiteye davet ediyor.
http://www.expresscevap.com/kahramanmaras-sutcu-imam-universitesi-ne-zaman-kurulmustur-227728.html  bu siteden alınmıştır.

KAHRAMANMARAŞ DONDURMASI

Kahramanlık ünvanından sonra, dondurmasıyla da adını dünyaya duyuran Kahramanmaraş’ın dondurmasının ayrı bir yeri vardır. İl turizm eylem planı turizm projelerinden olan, şehrimizin adını tüm dünyaya duyurmak amacıyla geleneksel olarak düzenlenmesi planlanan “Uluslararası Maraş Dondurması” festivali için Valilik makamında Vali Şükrü Kocatepe başkanlığında toplantı yapıldı.
2012 yılı Haziran ayında yapılması düşünülen “Uluslararası Maraş Dondurması” festivali ile ilgili Vali Yardımcısı Mustafa Anteplioğlu başkanlığında bir komite oluşturularak çalışmalara başlanılması kararlaştırılmıştır.
Yapılması planlanan uluslararası “Maraş Dondurması Festivali” ile Kahramanmaraş kültürünün, mutfağının ve tarihi güzelliklerinin tüm dünyaya tanıtılması hedefleniyor.
Festival için yapılan toplantıya Vali Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, KSÜ Rektörü M. Fatih Karaaslan, Vali Yardımcısı Servet Güngör ve Mustafa Anteplioğlu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, Ticaret Borsası Başkanı Duran Balsuyu, Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı ve Kahramanmaraş’ın dondurmacılık sektöründe önde gelen firma temsilcileri katıldılar.
http://www.kentmaras.com/makale/marasdondurmasi.php siteden alınmıştır

KAHRAMAN MARAŞ

Kahramanmaraş, doğal güzellikler bakımından çok zengin ve şanslı bir ilimizdir. İçanadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin birleştiği noktada yer almaktadır. Bu bölgelerin birleştiği noktada yeralmasından ve değişik iklim özelliklerinden dolayı tabii güzellikleri çeşitli ve ilginçtir.
Çevre illerimizin doğal güzelliklerinden kat kat fazla olan mesire yerleri mevcuttur. Su kaynaklarının bol olması, ormanlık alanların geniş yer tutması, iklim yapısının insan yaşantısına uygun olması, bir barajlar şehri görünümünde olması, tabii güzelliklerin çokluğunu da beraberinde ve siynesinde toplamıştır.
Yazları menekşe sümbül ve karanfil kokularının buram buram yayıldığı, yaylalarının yanında, şarıl şarıl akan kaynak suları ile şenlenen mesire yerleri ve yağız delikanlıların harman olduğu yeri çoktur.
Tabii özellikleri ve güzellikleri ile yoğrulan bölgeleri etraflıca soldaki Linklerde belirtilmiştir.
http://www.k-maras.com/ siteden alınmıştır.